Copyright, Copyleft og Creative Commons

COPYRIGHT

Copyright er noe vi alle kommer innom når det gjelder alt fra musikk til filmer og programmer som vi bruker. Copyright er en beskyttelse for produsenten som passer på at ingen andre kan komme og ta innholdet av produktet som produsenten har laget.

Hvis du betaler for eksempel for en ny datamaskin så er det i de fleste tilfeller med en lisens for og bruke windows som operativsystem. Du betaler for en lisens når du kjøper programmet du vil ha. det gir deg tilgang på programmet og du kan bruke det som du vil.

copyright.gif

COPYLEFT

Copyleft er en lisens der alle har lov til og bruke bildet, men du må gi bildet samme lisens som den alltid har hatt sånn at andre også kan ta bildet videre.
Du får tilgang til programmenes kildekode igjennom denne lisensen. Du kan også ta dette produktet ut til allmenheten og bearbeide det.

Denne gjensidighetsvirkningen gjør det treffende å betegne copyleft-klausulene som gjensidighetsvilkår. Konkret innebærer dette kravet til gjensidighet at lisenstaker forpliktes til å:

1. Navngi programmets opphavsmenn.
2. Videreformidle at programmet er lisensiert under en lisens for fri programvare.
3. Gi senere mottakere lisens til modifikasjoner på tilsvarende lisensvilkår.
4. Gi senere mottakere av programmet tilgang til dets kildekode.
5. Ikke kreve vederlag hverken for den lisensen som gis etter nummer 3 eller den tilgang som gis til kildekoden etter nummer 4.

copyleft.jpg

CREATIVE COMMONS

Creative commons er en tjeneste som gir fotografen av for eksempel et bilde muligheten til og legge ut bildet gratis for andre, men de som tar bilde må linke tilbake til siden eller fotografen i ettertid.

Flere nettsider har benyttet seg av CC-lisensiering som en måte å distribuere medier på. Fotonettstedet Flickr er et eksempel som lar en velge en CC-lisens når man legger ut foto. Musikknettsteder som Jamendo, Magnatune, ccMixter og Beatpick er tuftet på denne måten å lisensiere medier på.

Creative Commons-lisenser har også blitt brukt på bøker, blant annet til barneboken Grisen og Kassen.

Nedenfor er valgene for forskjellige Creative commons lisenser som finnes:

1. Navngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår
2. Navngivelse-Ikkekommersiell-Ingen Bearbeidelse
3. Navngivelse-Ikkekommersiell
4. Navngivelse-Del på samme vilkår
5. Navngivelse-Ingen Bearbeidelse
6. Navngivelse

creative_commons.gif
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License